Tiamin (vitamin B1) fungerar som koenzym i omsättningen av kolhydrater. Tiamin behövs också för musklerna och nervsystemet. Det är ovanligt med brist på tiamin. Brist orsakar trötthet, muskelsvaghet och nervskador. Allvarlig brist kan ge nervsjukdomen beriberi. Alkoholister är en stor riskgrupp för sjukdomen, då intag av alkohol minskar kroppens förmåga att absorbera tiamin. Tiamin finns i fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar,... jäst och spannmål.
Riboflavin (vitamin B2) behövs för tillväxten av hår, hud och naglar. Vitamin B2 är viktigt för synen och förbränner även fett, kolhydrater och protein. Brist på B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar som sprickor i mungiporna och eksem runt munnen och näsan. B2 finns i många livsmedel. Framförallt i mjölkprodukter, kött och bönor.
Niacin (vitamin B3) behövs för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater och för kroppens energiproduktion. Brist på niacin kan leda till bristsjukdomen Pellagra som är ovanlig i Finland men drabbar utvecklingsländerna. Den leder till diarré, demens, dermatit och död. Niacin finns i kött- mjölk och spannmålsprodukter.
Pantotensyra (vitamin B5) behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Vitamin B5 finns i de flesta livsmedel och ingen brist på vitaminet har rapporterats hos människor.
Pyridoxin (vitamin B6) behövs bl.a. för omsättningen av proteiner, kolhydrater och fetter samt nervernas funktion. Brist på B6 kan påverka benstommen och nervsystemet. Pyridoxin fås främst från griskött, fisk, fågel och fullkornsspannmål.
Cyanokobalamin (vitamin B12) behövs för omsättningen av proteiner, fetter och kolhydrater. B12 finns endast i animaliska livsmedel, främst kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Allvarlig brist kan leda till anemi (blodbrist). Veganer behöver ta B12-tillskott då de inte äter mat som innehåller B12. Proteinet intrinsic factor, även kallat IF är nödvändigt för att B12 ska tas upp. Äldre kan också få brist då deras förmåga att ta upp vitaminet minskar. Symtom som orsakas av brist på vitamin B12 kommer ofta smygande och ökar långsamt, ibland under flera år. Brist på kobalamin förorsakar bl. a. anemi och nervproblem.
Folsyra behövs för DNA-bildningen, celldelning och tillväxten av röda blodkroppar. Behovet av folsyra ökar vid ensidig kost, graviditet och amning samt celiaki. Brist på folsyra kan leda till anemi (blodbrist). Folsyra finns i frukt och grönt, fullkornsprodukter, linser, kikärtor, bönor, filmjölk, yoghurt och lever.